Materies
Vastgoedrecht
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met ‘vastgoedrecht’, en niet het minst omdat dit heel veel aspecten omvat.
Lees meer
Zakenrecht
Het Belgisch recht kent een beperkt aantal zakelijke rechten: het eigendomsrecht, recht van opstal, erfpacht, vruchtgebruik, recht van bewoning, zakelijke zekerheden en erfdienstbaarheden.
Het eigendomsrecht kan zich ook horizontaal splitsen als mede-eigendom of anders gezegd onverdeeldheid, waaronder ook de appartementsmede-eigendom dat een apart statuut kent met algemene vergadering, syndicus, etc.
Waar het recht van opstal, de erfpacht, het vruchtgebruik en recht van bewoning/gebruik puur op contractuele basis worden gevestigd, kunnen erfdienstbaarheden en zakelijke zekerheden hun ontstaan ook bij wet of van rechtswege kennen. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke hypotheek en erfdienstbaarheden van openbaar nut.
Vastgoedtransacties
Vastgoed wordt ook verhandeld en maakt het voorwerp uit van overeenkomsten allerhande (koop-verkoop, ruil, pacht, huur, bezetting, opstal, erfpacht, vruchtgebruik, optieovereenkomsten, etc.). Een goed contract kan u veel kopzorgen besparen.
Bovendien bevat elke vastgoedtransactie ook een administratiefrechtelijk luik (bodem, stedenbouw, erfgoed, etc.) waardoor waakzaamheid is geboden.
Uiteraard kunnen er ook problemen rijzen tijdens en na het sluiten van een overeenkomst, denk maar aan precontractuele aansprakelijkheid, bedrog, dwaling, verborgen gebreken, etc.
Huur, pacht en bezetting
Het huren en verhuren van een goed valt naar gelang van de bestemming van het goed onder een dwingend regime, zoals woninghuur, handelshuur en pacht. Deze regimes hebben hun eigen bijzondere – soms geregionaliseerde regelgeving waardoor een huurder of verhuurder extra waakzaam moet zijn.
Bijvoorbeeld is het essentieel te weten of er wel sprake is van een pacht. In het ontkennend geval, is de gebruiker een loutere bezetter en valt hij niet onder de bescherming van de pachtwetgeving. Een correcte kwalificatie is cruciaal.
U kan bij Evert terecht voor advies, maar ook voor het voeren van een procedure indien dit niet anders kan.
Onroerende voorheffing, Leegstand en verwaarlozing
Elke eigenaar betaalt onroerende voorheffing, maar kan in bepaalde gevallen proportionele vermindering genieten wegens verminderd gebruik door overmacht of leegstand.
Leegstand geeft de lokale overheid ook de mogelijkheid dit met een aanvechtbare beslissing vast te stellen om nadien over te gaan tot heffing. Elke eigenaar heeft er belang bij om dit in vraag te kunnen stellen, wanneer daar redenen voor bestaan.
Omgevingsrecht
De term omgevingsrecht is een vlag die vele ladingen dekt. In enge zin omvat dit het pure stedenbouw- en milieurecht, maar eigenlijk valt daar onder ook erfgoed, natuurbescherming en eigenlijk ook het wegenrecht.
Lees meer
Omgevingsvergunning
Elk project met een zekere ruimtelijke impact of hinderlijk karakter is onderhevig aan een omgevingsvergunning of –melding. U kan rekenen op een jarenlange expertise in het begeleiden van aanvragers of het optreden namens derden of overheden. In het kader van vergunningsprocedures tot zelfs het voeren van juridische procedures voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad van State.
Ruimtelijke plannen
De ruimtelijke planning maakt ook onderdeel uit van het omgevingsrecht. Op drie bestuursniveaus kan de bestemming van een perceel of gebied worden gewijzigd. Bijvoorbeeld zet de overheid een woonuitbreidingsgebied om naar natuurgebied.
De regelgeving kent specifieke procedures met integratie van de beoordeling van de milieueffecten, waarbij ook de burgers de nodige inspraak krijgen. Plannende overheden zien zich soms genoodzaakt om hun beleid en beslissing tot voor de Raad van State te verdedigen. Daartegenover heeft de burger de mogelijkheid om zijn bezwaren en opmerkingen te uiten en kan hiervoor ook juridische ondersteuning aangewezen zijn.
Planschade, planbaten en onteigening
Het (her)bestemmen van een stuk grond impliceert meestal een waardevermindering of –vermeerdering van de grond. Het eerste geeft aanleiding tot planschade, het tweede kan aanleiding geven tot planbaten. Voor beide figuren geldt een strikte reglementering waardoor een juridische begeleiding is aangewezen. Het zorgt immers voor een financiële impact.
Daarnaast kan de overheid voor het uitvoeren van een bestemming of een publiek project ook overgaan tot onteigening. De laatste jaren komt het eigendomsrecht meer en meer in de verdrukking, terwijl de hoogste rechtscolleges van het land voor het nodige tegengewicht proberen te zorgen.
Een adequate rechtsbescherming is essentieel wanneer het op een (mogelijke) aantasting van het eigendomsrecht aankomt. Daartegenover is het van belang dat de overheid de juridische gevolgen van bepaalde beleidsbeslissingen correct inschat.
Rooilijnen, gemeentewegen en buurtwegen
Het wegenrecht is in beginsel stokoud – denk maar aan de Atlas der Buurtwegen uit 1845 die vandaag nog een zekere juridische waarde kan hebben – maar kent ook recente ontwikkeling met een nieuw decreet gemeentewegen van pas twee jaar oud.
Het toepassen en interpreteren van deze nieuwe regels is noch voor de burger, de overheid en vastgoedprofessionals evident. De grondeigenaars die van hun kant worden geconfronteerd met een overheidsbeslissing omtrent een gemeenteweg, beschikt ook over verschillende mogelijkheden om hun rechten te vrijwaren.
Milieurecht in ruime zin
Het omgevingsrecht omvat zoals gesteld ook het milieurecht en dit kan zo breed mogelijk worden geïnterpreteerd. Dit heeft ook verband met het exploiteren van een hinderlijke inrichting, het naleven van de bodemwetgeving (saneringsplicht, bodemonderzoeken, etc.), het voeren van een milieustakingsvordering.
Handhaving van het omgevingsrecht
De handhaving in het omgevingsrecht gebeurt meer en meer met een tweesporenbeleid. Naast het strafrechtelijke luik, wint het bestuurlijk optreden meer en meer aan belang. Zo kan de bevoegde overheid bestuurlijke maatregelen opleggen na de vaststelling van milieu- of omgevingsmisdrijven. Dit kan bijvoorbeeld gaan tot het herbebossen van een perceel of de sluiting met verzegeling van een inrichting. Hiertegen staat bestuurlijk beroep open om de rechten ten volle te kunnen vrijwaren.
Soms zal het initiatief tot handhaving in het omgevingsrecht uitgaan van het Parket, waardoor er een correctionele vervolging aan de pas kan komen.
Administratief recht
Overheidsopdrachten
Elke aannemer of publiekrechtelijke rechtspersoon komt vroeg of laat in aanraking met de overheidsopdrachtenregelgeving, die zich uitstrekt vanaf de opmaak van de opdrachtdocumenten, de selectie, gunning en tot uitvoering van de opdracht.
Lees meer
Zo kan een aannemer gegriefd zijn door een niet-selectie of stelt de overheid na gunning vast dat er iets mank loopt tijdens de uitvoering, waardoor na ingebrekestelling, ambtshalve maatregelen zich opdringen.
De regelgeving omvat specifieke regels omtrent elke fase, met bijhorende rechtsbescherming en actiemogelijkheden.
Onderwijs
De laatste decennia kende het onderwijswezen een zekere juridisering. De Vlaamse decreetgever goot heel veel in regelgeving en de schoolreglementen vormen de bindende wetgeving uitgevaardigd door de schoolbesturen en inrichtende machten.
Onderwijsinstellingen, hun personeel en hun leerlingen zien zich geconfronteerd met (de noodzaak tot het nemen van) tucht- en studievoortgangsbeslissingen.
Het is voor de betrokken partijen niet altijd duidelijk dat er korte termijnen voor intern beroep bestaan, met een recht tot horen, en dat een navolgende jurisdictionele procedure kan worden gevoerd bij de Raad van State of de Raad voor Studievoortgangsbetwistingen, afhankelijk van het voorwerp van de betwisting.
Tucht, benoeming en bevordering
Tot het administratief recht behoort ook het ambtenarenrecht. Dit kan zelf zo ruim mogelijk bekeken worden en strikt zich uit tot alle ambtenaren, tewerkgesteld binnen een bepaald statuut (politieambtenaren, hulpkas, gemeentepersoneel, etc.).
Elk statuut kent ook haar eigen spelregels, aangevuld met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waarbij het beginsel van de hoorplicht centraal staat. Voorafgaand aan een ‘griefhoudende’ beslissing dient de ambtenaar te worden gehoord in zijn argumenten. Dit principe is van cruciaal belang.
Woningkwaliteit
De Vlaamse Codex Wonen bevat specifieke woningkwaliteitsnormen. Indien de woning niet voldoet, kan de Burgemeester beslissen om deze ongeschikt, onbewoonbaar en/of overbewoond verklaren met alle gevolgen van dien.
Tegen deze beslissing kan de eigenaar beroep aantekenen, te meer omdat deze beslissing ook leidt tot inventarisatie en uiteindelijke verkrottingsheffing.
GAS-wet
De gemeentelijke administratieve sancties vormen voor de lokale besturen een instrument om snel handhavend op te treden volgens een strikt wettelijk kader. Zo pakt men foutparkeerders, sluikstort en andere vormen van overlast aan.
Evenwel kan de mogelijke overtreder wel op goede gronden de boete betwisten waardoor een juridische bijstand is aangewezen.
Sportrecht
Het sportrecht vormt niet zozeer een afzonderlijke rechtstaak maar maakt de som der delen uit van verschillende materies, waaronder het administratief recht, het tuchtrecht, maar ook het arbeidsrecht en het aansprakelijkheidsrecht.
Bouw- en aannemingsrecht
Lees meer
Deze perikelen manifesteren zich in elke fase van het bouwproces, van de precontractuele fase (bvb. Wet Breyne), de oplevering of nadien als de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en/of architect aan bod komen.
Ook tussen deze bouwactoren onderling kunnen relaties getroebleerd raken, denk maar bij het aanstellen van een onderaannemer of bij een plotse beëindiging ervan.
Verkeersrecht en strafrecht
U kan ook terecht voor dagvaardingen voor de politierechtbank bij verkeersovertredingen of bij de behandeling van een strafrechtelijk dossier, hetzij als beklaagde, hetzij als burgerlijke partij.
Lees meer
De hierboven besproken materies kennen ook een strafrechtelijk luik zodat ook bij de strafrechtelijk afhandeling een gedegen expertise in de materie noodzakelijk is voor een adequate verdediging van uw dossier.
Aansprakelijkheidsrecht
Het dagelijkse leven is doorweven van situaties waarin een particulier, onderneming of overheid schade veroorzaakt, al dan niet bewust, aan een andere particulier, onderneming of overheid.
Lees meer
Het Belgisch recht honoreert het principe dat diegene die door zijn fout schade veroorzaakt, de andere deze schade moet vergoeden. Men kan dit benoemen als het aansprakelijkheidsrecht, maar valt uiteen in vele facetten.
Naast de klassieke ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, bijvoorbeeld, men rijdt per ongeluk tegen uw wagen, kan men ook denken aan medische aansprakelijkheid, de aansprakelijkheid van de overheid, aansprakelijkheid van de eigenaar van een dier, de aansprakelijkheid van het onderwijzend personeel, de ouders, etc.